CHANDLER CEVİZİNİN ÖZELLİKLERİ

a. İlkbahar ve Sonbahar donlarındaki risk durumu; Chandler ceviz fidanı, yerli çeşitlere göre yaklaşık 2-3 hafta geç çiçek açtığı için ilkbahar geç donlarından en az etkilenen çeşitlErdemdir. Dikim yapılacak bölgenin ilkbahardaki ön ısınma ve geç don yaşama durumları gerek geçmiş hava raporlarından gerekse de bölgede yaşayanların tecrübesinden yararlanılarak tespit edilmelidir. Chandler ağacın kış dinlenmesine geçmesi ise bölgeden bölgeye değişmekte olup genelde kasım ayı ortalarını bulmaktadır. Dikim yaptığınız bölgede kasım ayı başlarında oluşacak sonbahar erken don olaylarında ceviz ağacının o sene yaptığı sürgünler zarar verebilir. Bunu engellemek için su ve gübreleme disiplinine dikkat edilmelidir. Yani sonbahar erken donları, chandler ağacının tümüne değil sadece o seneki genç sürgünlerine zarar verebilir. Bu da bir sene sonraki verimliliği negatif yönde etkileyebilir. Bu erken don olayı ülkemiz için genel anlamda 1100 metre rakımın üzerindeki bölgelerde rastlanmaktadır. Ancak ülkemizdeki bazı özel bölgelerimizde 1200 metre rakımda olup ılıman olan veya 900 metre rakımda olup ta sert sonbahar yaşayan bölgelerimizde mevcuttur. Ayrıca don çukuru tabir edilen araziler ile büyük akarsu dere yataklarına dikim önermiyoruz.

b. Meyve Özeliklleri; Chandler ceviz çeşidi ABD’nin en önemli ticari ceviz çeşididir. İnce kabuklu, az pürüzlü, oval şekillidir. Kabuktan ayrılması kolay olup kuru ve taze ceviz olarak tüketilmeye elverişlidir. Tomurcuklardaki verim %85-90 olup çok verimli bir çeşittir.

c. Chandler Ceviz Ağaç Özellikleri; Uç dallarda meyve verdiği gibi, yan dallarda da meyve oranı çok yüksektir. Chandler ceviz ağacının soğuklanma ihtiyacı 700 saattir. Yani ağacımız, kışın +7,5 derecenin altında 700 saat (30 gün) bir süre geçirmelidir. Ülkemizin çok ılıman bölgeleri olan sahil kıyılarında bu konuya dikkat edilmelidir. Orta kuvvette büyür. Yarı dik gelişir. 4x8, 5x7 ve 6x8 aralıklarla dikime uygundur. Chandler ceviz ağacı hastalıklara dayanıklı bir çeşittir. Tozlayıcı ile birlikte ekilmelidir. Doğru tozlayıcısı Franguate, Fernette ve Ronde'dir. Eylül ayının sonuna doğru hasat edilir.


Cevizce Erdem Fidancılık olarak, bahçe tesis etmeden önce ve tesis sonrasında müşterilerimizin yanında olup, teknik destek vermekteyiz.

Not: Bu çeşidimizin orjinal ismi Chandler ceviz olup, halk arasında Bodur ceviz, Yarı Bodur Ceviz, Çetlır ceviz, çestır ceviz, Çetnır ceviz, Çetler ceviz olarak ta bilinmektedir. Chandler ceviz ağaçlarının boyu tam verimde 9-10 metre olduğu için halk arasında yarı bodur ceviz olarak tanımlanmıştır.

Her türlü sorularınız ve fidan siparişi için bize ulaşınız.

Levent ERDEM +90 539 6548945

DİĞER MAKALELER